Menu

Mala korist za đake od školskog osiguranja

  • Autor Blic, Jelena Ilić

Učenik koji se povredi bilo u školi ili vam nje, na času fizičkog ili usled pada na poledici, a platio je osiguranje ima pravo na nadoknadu. U zavisnosti od vrste osiguranja roditelji na ime odštete mogu da naplate od 15.000 dinara za blago iščašenje zgloba pa do 90.000 za teže telesne povrede.

Foto: G. Srdanov

Ipak, roditelji tvrde da se dešava da ne mogu da naplate ugovoreni iznos, već da dobijaju smešno male nadoknade.

Iako školsko osiguranje nije obavezno, gotovo 80 odsto roditelja odlučuje se da početkom svake školske godine, osigura svoje dete. Visina uplate i isplate osiguranja varira, a mame i tate se najčešće odlučuju za manje sume, tako da plate minimalan iznos od 150 dinara. Takođe, retko ko od njih pročita ceo ugovor tako da se neprijatno iznenade kada dođu u situaciju da zatraži nadoknadu štete

- Moja ćerka je nedavno pala u školi i polomila ruku. Nosila je gips tri nedelje. Pošto je bila osigurana poslali smo odštetni zahtev sa kompletnom medicinskom dokumentacijom. Posle više od mesec dana razmatranja, bez ikakvog obaveštenja ili konsultacije sa roditeljima uplatili su nam odštetu od 1.400 dinara. Do sada smo, za troje dece u osnovnoj i srednjoj školi dali za osiguranja najmanje trostruko više novca, a dobili ovako bezobrazno nisku nadoknadu za tešku povredu - priča Slobodan, otac učenice šestog razreda.

Primer Slobodana nije usamljen, redakciji “Blica” javljao se otac čiji je sin takođe polomio ruku na času fizičkog vaspitanja zbog čega je nosio gips četiri nedelje. Na ime odštete je dobio samo 600 dinara.
- Žalio sam se. Bio sam šokiran i zaista mislim da se radi o nesmotrenoj grešci - ističe Aleksandar čiji sin ide u jednu od osnovnih škola u Rakovici.

U školama pak ističu da su ovakvi slučajevi retki i da je odšteta u najvećem broju slučajeva u skladu sa ugovorom koji su potpisali. Zbog činjenice da su “pokriveni” 24 časa dnevno od svih vrsta povreda koje nisu namerno izazvane, poslednjih godina sve veći broj roditelja plaća osiguranje.

- U poslednje tri godine zaista nam se povećao broj roditelja koji su odlučili da osiguraju decu. Ranijih godina đaci su se uglavnom povređivali na časovima fizičkog, međutim sad su “luda” vremena i opasnosti vrebaju sa svih strana, tako da većina procenjuje da oko 200 dinara godišnje nije veliki izdatak za osiguranje. S obzirom, da u slučaju povrede roditelji odštetne zahteve donose nama znamo da nije bilo odstupanja od onoga što smo potpisali. Problem je u tome što roditelji često ne pročitaju polise, pa se iznenade kada dobiju odštetu. Naime, ugovori su upakovani tako da vi prvo uočite one najveće iznose. Recimo za smrt 100.000 dinara ili za invaliditet 300.000, ali to su drastični slučajevi kojih na svu sreću nema - kaže Mirjana Kitić, direktorka Osnovne škole “14. oktobar”.

U osiguravajućim društvima kažu da nude četiri varijante, odnosno paketa u kojima visina nadoknade zavisi od osigurane sume. Sudeći prema iskustvu “Dunav osiguranja” roditelji beogradskih đaka uglavnom uplaćuju po 240 dinara.
- Procenu štete na osnovu medicinskih izveštaja radi naš lekar procenitelj. Postoje tablice u koje su klasifikovane sve vrste povreda, od posekotine, preko preloma, iščašenja pa sve do trajnog invaliditeta. Takođe, i u slučaju preloma recimo ruke, razlikujemo prelom nadlaktice, podlaktice, zgloba ili višestruki prelom. Evo recimo za blago iščašenje zgloba predviđeno je pet odsto od ukupne sume predviđene za invaliditet, što je nekih 15.000 dinara - navode u “Dunav osiguranju”.

U “Takovo osiguranju”, kažu da roditelji uzimaju uglavnom paket za koji plaćaju 150 dinara za godinu dana i da polise nisu identične za sve škole već da variraju u zavisnosti od zahteva. Oni savetuju svima da dobro pročitaju sve uslove pre nego što potpišu ugovor.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Info for bonus Review William Hill here.
×