Menu

Zakon o bezbednosti u saobraćaju i alkohol

  • Autor Politika

Vozač koji vozi sa više od dva promila alkohola u krvi smatraće se, prema novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, potpuno pijanim zbog čega mu sledi 14 kaznenih poena i kazna zatvora od najmanje 15 dana.

Stručnjaci za bezbednost u saobraćaju rekli bi da je nemoguće da je neko sa više od 3,5 promila alkohola u krvi uopšte svestan, a kamoli da sedi i vozi. Nažalost, demantovao ih je jedan stanovnik Sokobanje, koga je policija privela jer je sa 3,87 promila alkohola u krvi u centru grada vozio motokultivator sa prikolicom. Kako kažu u policiji, samo neverovatnim spletom ili srećom ovaj čovek nije izazvao saobraćajnu nesreću. Ovo ipak nije jedini slučaj da teorija bude demantovana na ovaj način.

Posle neverovatne potere policajci su, sredinom jula ove godine, uspeli da stignu i zaustave vozača koji je upravljao ukradenim automobilom. Testiranjem vozača alko-testom, na sveopšte zaprepašćenje policije utvrđeno je da je imao 4,05 promila alkohola u krvi.

Vožnja pod dejstvom alkohola je, prema podacima policije, pored vožnje neprilagođenom brzinom i nepropisnog preticanja, jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Policija je prošle godine otkrila više od 70.000 pijanih vozača na putevima Srbije. Alkohol je bio osnovni uzrok čak 2.200 saobraćajnih nesreća, u kojima su 24 osobe poginule, dok je 1.500 povređeno.

Kako bi se vozači naterali da budu odgovorniji i ne sedaju za volan kada su pod dejstvom alkohola, uvedene su i određene novine u nedavno usvojeni Zakon o bezbednosti u saobraćaju koji će uskoro stupiti na snagu. Tako su uvedeni stepeni pijanstva vozača koji podležu različitim sankcijama. Dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,3 promila, kada će se on smatrati blago pijanim i ta količina će biti sankcionisana samo kod profesionalnih vozača.

Od 0,31 do 0,5 promila, vozač će se smatrati umereno pijanim. Za ovaj prekršaj predviđena je fiksna kazna od 5.000 dinara. Srednje pijanstvo, od 0,5 do 1,2 promila je treća kategorija, za koju je propisana kazna od 6.000 do 20.000 dinara. Međutim, od ovog stepena pijanstva uvodi se novi sistem kažnjavanja – kazneni poeni. Vozač koji u roku od dve godine sakupi 18 ili više kaznenih poena ostaće bez dozvole na neograničeno vreme.

Za vožnju u stanju srednjeg pijanstva dobiće šest kaznenih poena, ali ako drugi put bude uhvaćen u nepropisnom preticanju ili prebrzoj vožnji, to će mu dodati nove poene, isto kao i ponovna vožnja sa više od 0,5 promila alkohola u krvi. Ako sakupi 18 poena za dve godine, moraće da prođe strogu obuku da bi ponovo dobio dozvolu.

Teško pijanim smatraće se vozač koji ima od 1,2 do 1,6 promila alkohola u krvi. Kazna za ovu kategoriju pijanstva iznosi od 15.000 do 30.000 dinara, deset kaznenih poena i predviđa oduzimanje vozačke dozvole u trajanju od najmanje šest meseci.

Za veoma teško pijanstvo, 1,6 do dva promila, dozvola će se oduzeti na najmanje osam meseci, uz istu novčanu kaznu i 12 kaznenih poena.

Za potpuno pijanstvo, kada vozač u krvi ima više od dva promila alkohola, sledi 14 kaznenih poena, ali i obavezna kazna zatvora od najmanje 15 dana.

Prema podacima zaječarske policije, u prošloj godini čuvari reda i mira otkrili su više od 160 ljudi koji su pijani vozili bicikl i doveli u opasnost sebe, ali i druge vozače. Mnogi od njih imali su čak i više od tri promila alkohola u krvi. Najčešće kazne za ovakve prekršaje su prema važećem zakonu do 10.000 dinara, ali to ne sprečava bicikliste da ponove svoje „egzibicije”, ne obraćajući pažnju da time mogu ugroziti nečiji život. Tako su kaznu platile i dve žene koje su vozile bicikle pa se sudarile, a jedna od njih je imala 1,2 promila alkohola u krvi.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Info for bonus Review William Hill here.
×